Succurro betyder "hjälpa"

 

Hästmassage

                

Utan hälsa ingen lycka. 
Latinskt ordspråk

Varför kan hästen fått en muskelspänning?

Det finns många olika orsaker till att en häst kan ha fått muskelspänningar.

Det kan vara en överansträngning. 
Den kan vara orsakad av högre arbetsbelastning än den är tränad för. Det kan också vara vätskebrist i samband med en fysisk ansträngning. Överansträngning orsakas ofta av bristande syretillförsel vilket ger större risk för mjölksyra i muskulaturen. Det är alltid bra att då och då kolla sin hästs kondition genom att kolla pulsen. 

Hästen kan få muskelspänningar av rena mekaniska påfrestningar också. D.v.s. hästen kan, under en längre period överbelasta och felbelasta senor och leder på grund av gamla skador eller svagheter. Här kan också inräknas exteriöra avvikelser. Ensidigt arbete är inte heller bra för musklerna.

Andra orsaker kan vara plötsliga, oväntade, hastiga rörelser såsom vrickning, halkning eller omkullridning. Muskelspänningar kan också komma på en enskild muskel genom att hästen t.ex. fått en spark där, har utrustning eller ryttare som inte sitter riktigt bra.

Stress påverkar alla individer, så också hästen, det kan visa sig precis som hos människan, genom muskelspänningar. Kortvarig stress är sällan ett problem men en häst som upplevt långvarig stress kommer visa det genom sitt beteende och genom muskelspänningar. 

Hästen kan också uppvisa muskelspänningar när den "försvarar" sig mot en smärta som t.ex. problem med tänderna, olika typer av hovproblem, eller vid problem från inre organ.

Massören kan INTE hjälpa ALLA dessa problem. Men hon eller han kan ibland hjälpa till med att identifiera vad som kan vara problemet. Hon/han kan hjälpa till vid muskelspänningar som är relaterade till stress, överansträngning. Hon/han kan också hjälpa till på ett sånt sätt att hästen börjar använda sin kropp på ett mer funktionellt sätt. Vid övriga problem kan massören vara en viktig del för återgång till en funktionell vardag. 

Ett exempel: Om hästen gjort sig illa i hagen, du har varit till veterinären, hästen har blivit behandlad och du börjar nu funderar på att sätta igång hästen i arbete igen. Här är massage otroligt bra komplement. Eftersom hästen kan ha haft ont under en längre tid, undvikit att använda den skadade delen vilket medför att den troligen ansträngt andra delar av kroppen istället. Hästen kan nu ha spänningar där, den kan också vara osäker på att börja använda det, tidigare, smärtande, området. (Kan vara ett ben, hov, tänder, rygg etc.) Tillsammans med ditt arbete med hästen kan massören och du hjälpas åt till en snabbare återgång till arbetet genom massage, stretching, förslag på övningar och ett extra par professionella ögon för din häst välmående.

Hästmassage är INTE ett alternativ till traditionell veterinärbehandling! 
Det kan vara ett komplement.
  

När kan din häst behöva massage?

 • Muskelspänningar
 • Har styva, stela leder
 • Dåliga, torra hovar
 • Dålig cirkulation
 • Nervositet, rastlöshet
 • Varit skadad nyligen
 • Rör sig sämre
 • Långvariga svullnader/gallor
 • Överben
 • Visad trötthet länge
 • Allmänna attitydproblem
 • Reaktioner för sadeln
 • motstånd eller svagheter i ridningen eller i annat arbete

 

 

Vad händer när man masserar en häst?

Man höjer blodcirkulationen och lymfcirkulationen, det medför att blodet cirkulerar mer effektivt och tar med sig syre och näring snabbare till musklerna och för med sig slaggprodukter bort ifrån dem. När lymfkörtlar renas snabbare förhindrar det vätskeansamlingar som t.ex. gallor.

Blodtrycket sänks och muskler och senor blir elastiska. Pälsen blir glansig och frisk.

Antistresshormoner utsöndras under massagen och nervsystemet stabiliseras vilket ger att många hästar blir lugnare och mer avslappnade efter massage. Många gånger kan man se att den harmonin håller i sig om hästen får regelbunden massage.

Dessutom stärker massage immunförsvaret.

En diplomerad hästmassör kan:

 • Massera och stretcha din häst

 • Ge akupressurbehandling; d.v.s. akupunktur utan nålar.

 • Ge tips och råd ifall du behöver träffa någon annan för att få din häst frisk, t.ex. en veterinär, hästtandläkare, homeopat eller kanske en kiropraktor. Det kanske är hästens utrustning som behöver justeras för att hästen ska fungera väl i sitt dagliga arbete.

 • Ge tips på både dynamiska och statiska övningar som är stärkande eller lösgörande för just din hästs ev. muskelproblem. Det kan vara en ridövning eller en stretchövning som är anpassad just för din häst.

VIKTIGT!! Hon/han vet också när hästen inte ska masseras!

 

 

Kontakta oss för mer information 
och bokning av massage för din häst

Lisa Mård

0707-46 79 18

Jessika Rick

0705-47 49 64


 

Susanne Byman

0706-400 725

 

Den som har god hälsa är rik utan att veta om det. Italienskt ordspråk