Dressyrträna

för en ekipageutvecklare


Vem är du?

och

Hur kan jag hjälpa dig?

Det kan finnas många saker som man önskar att man kunde få hjälp med.
Du kanske…

  • .önskar att din häst vore känsligare för dina hjälper?
    • kanske att din häst var lättare i handen eller mindre trög?
    • Eller tvärtom, du vill att den blir mindre reaktiv?
  • ..har en kroppslig eller mental utmaning som försvårar i ridningen?

EN HELHET..
Som ekipageutvecklare kan jag ge dig en helhet
– Från stall och hage till ridbanan
..och hela vägen till tävling om du vill det.


Jag tror att jag kan hjälpa dig!

Som din instruktör ska jag kunna garantera att: (klicka här)

Träningar som är välgrundade, lyhörda och anpassade för dig och din häst. Baserade på en (vetenskaplig) kunskaps- och erfarenhetsgrund inom hästens rörelselära, etologi, fysik och träningsläramässiga behov för att få ett skadefritt maximerande av träningseffekten.

Som pedagog, psykologisk rådgivare och rörelseterapeut ska jag kunna förklara hur och varför en övning genomförs, vad den har för effekt på hästen och vad du som ryttare kan förvänta kommer hända framåt. Jag kan ofta förklara hästens (och dina) reaktioner i olika situationer eller vad som kan vara problemet när du stöter på ett motstånd eller tyngd hos hästen eller ridningen. Jag vill också att ridning ska vara roligt – för både häst och ryttare!

Av samma anledning ska jag också kunna hjälpa dig med träningsplanering och träningsoptimering. Med detta får du verktyg som ger hälsosam och tydlig fysisk utveckling av din häst. Det här, oavsett förutsättningar eller utmaningar. Det kan vara t.ex. ålder, temperament eller kroppsbyggnad. Det kan vara något hälsorelaterat hos dig eller hästen. Men kan också gälla saker som kan vara mentalt utmanande eller stressande i ridningen eller runt hästen. Kanske oro, tidsstress till prestationsångest eller rädsla?
Vill du läsa mer om vad jag kan hjälpa med så klicka här.

Träningsformatet utformade för dig

För du väljer hur, var och när du vill träna: (klicka här)

Träningsupplägget är flexibelt
De anpassas efter just dina behov.
Såsom…

  • Träningar som kan ske i stallet, på ridbanan eller någon annanstans?
    i t..ex.
    • ledarskap
    • avsuttna övningar för din häst och/eller dig
    • rena dressyrövningar
    • sitsträningar
    • bommar och hinder
    • och mycket annat
  • Hög tillgänglighet med möjligheter
    • Jag kommer hem till dig eller
    • till en anläggning nära dig.
      Fråga om ditt ”ridutrymme” duger – jag gissar att det gör det!
  • Rid ensam (eller två och två)
    • Hör av dig för att ta reda på om ni behöver vara flera ekipage för att jag ska kunna komma till just dig.
  • Träningstid anpassad till dig, hästens utbildningsnivå och kondition
    • Välj mellan 30 min, 45 min (eller 60 min)/tillfälle

Vilka är det som tränar för mig?

Det är alla typer av ryttare och hästar.
Jag har elever som tävlar på hög nivå, andra elever som tar sina första steg som hästägare eller medryttare och allt däremellan.

Det gäller hästarna också, det är unga, gamla, allt mellan outbildade till mycket välskolade. Det kan vara känsliga, mycket obrydda, snälla, skarpa, lugna, heta, lydiga eller busiga. Det är alla möjliga raser, temperament och inriktningar.

Men…
Jag tror du som vuxenelev får mest ut av privatlektioner om du minst har passerat första nybörjarstadiet. Om du är helt nybörjare med egen häst rekommenderar jag dig rida (minst) en termin i grupp t.ex. på ridskola. Du får otroligt mycket hjälp av gruppridningen i början

Och…
Barn börjar ofta få ut något värdefullt av mina privatlektioner när de kommit upp i ca 11-12 års åldern och har väl passerat nybörjastadiet. Jag har, endast i undantagsfall, elever som är yngre än detta.

Jag rekommenderar föräldrar till yngre barn att hitta lekfulla gruppträningar.
-Det är min bestämda uppfattning att yngre barn först ska träna styrning, balans, mod glädje på hästryggen.

Barn ska helt enkelt ha roligt med sin häst!
De ska känna sig trygga och de ska känna att de kan göra massa roliga saker tillsammans med hästen. I det ska de förstås också lära sig vad som är rätt och fel. Men prickfri sits kommer när de andra delarna kommer på plats och ägna 30-45 min åt att tjata på ett barn att sitta helt korrekt eller lyckas inverka på ett sätt så hästen kan börja gå i form när varken koordination eller balans är på plats är bara slöseri med tid.

Ha tålamod och tilltro!
Genom att leka första tiden bygger den lilla ryttaren upp allt balansen, koordinationen, ridkänslan och rätt styrka. Då faller helt plötsligt allt på plats när barnets kropp och knopp är redo. Därför är lekfulla barngruppsträningar så bra för de yngre barnen. Där kan barnen se hur andra gör, eller att andra kan ha liknande utmaningar som de själva. I en grupp hjälper också hästarna till (mer eller mindre i alla fall 😉 ) i övningarna. Jag kan hålla sådana om ni har en grupp som vill ha detta.

Privatlektioner
fr. 375 kr/lektion


Här är tre idéer på hur ditt träningsupplägg skulle kunna se ut.
Avsikten är att inspirera dig till att väcka din tanke för vad DU skulle vilja ha ut av en tränare.

Tre dressyrträningsupplägg

Läser du på mobilen? Klicka på en av rubrikerna och skrolla ner för att läsa.

Vill du utveckla dig & din häst smart och hållbart:

  • Du kanske har detaljer i ridningen eller hanteringen som du skulle vilja fungerade bättre.
  • Ditt mål med att ha häst och med ridningen är att utvecklas, ha trevligt och må bra tillsammans med din häst.
  • Du vill gärna vara säker på att du gör saker rätt och rätt saker med din häst.
  • Du tycker träning inspirerar och ger ridningen och hästsamvaron den där extra dimensionen.
Det här är träningen som passar de flesta!

Strategisk plan

Träna regelbundet. Välj mellan 1ggr/v, 2 ggr/mån eller 1 ggr/mån. (Du vet väl att du får rabatt när du bokar in dig på att rida regelbundet – kolla här!)

Vad vi gör: Vi ses, jobbar på de delar i ridningen som du vill ha hjälp med just nu eller fortsätter arbeta med det vi tränade på sist. Mellan tillfällena tränar du vidare på egen hand med det vi tränade sist.

Övrigt:

Många har också mig som ett bollplank i många olika frågor kring hästägandet. Det kan du också.

Optimerad ekipageutveckling – för dig som satsar på allvar!

Det här är receptet för dig som…

  • satsar på tävling och vill lyckas,
  • satsar på dig och din hästs utveckling där både du och din häst ska utvecklas och bli starkare, smidigare och där du utvecklar känslan att bli ”ett med hästen”.
  • förstår att din egen och din hästs kropp och knopp också måste vara med på resan för att lyckas nå de mål du satt upp.
  • tävlar och vet att det är fler delar än bara vanlig träning som behöver vara på plats för att resultaten ska börja visa sig.

Strategisk plan

Vid uppstart görs en nulägesanalys. Därefter arbetar vi tillsammans regelbundet. (rekommendation  ggr/v, periodvis 2 ggr/v)

Vad vi gör:

Vi optimerar träningen och analyserar träningens effektivitet. Säkerställer också att hästen mår bra, får den näring och återhämtning som behövs för att kunna prestera och utvecklas!

Vi tränar enligt den långsiktiga plan som vi gemensamt diskuterat fram. Vid varje ridtillfälle läggs ofta en plan för hur er träning ser ut fram till nästa tillfälle – Vilken typ, och hur många, pass du ska göra/vecka (inkl vila)

Redan från början och under hela träningsprocessen utvärderas träningens effekter. Den kalibreras hela tiden för att utmana hästen till maximal utveckling på ett hållbart och skadefritt sätt. Det innebär att träningsintensiteten kan trappas upp men också trappas ner för att hästens kropp och knopp ska hinna med att utvecklas och stärkas. Ibland kan det innebära fullständig vila om det krävs.

Foder och t.ex. utrustning diskuteras för att säkerställa att hästen får alla förutsättningar för att lyckas. Behöver hästen träffa en veterinär så kommer detta lyftas. Träningen kan innehålla uppsutten mental träning direkt i situationen. Involveras även hästmassören sker en dialog mellan mig och denne för hästens fortsatta träning.

Vi ser över din egen fysiska träning.

Idrottspsykologisk rådgivning ingår också som naturlig del. En del kan komma ske i korta sessioner under ridpasset och en del kommer genomföras avsuttet.

Övrigt

Använd gärna Succurros rekommenderade hästmassör Det teamet -häst-ryttare-tränare-massör ger tydlig och mätbar utveckling över tid.

Boka en gratis nulägesanalys

Låter detta intressant? Boka en gratis nulägesanalys. Då ses vi under ca 1,5 timme där du rider, vi pratar igenom dina mål, behov och önskningar. Du får en analys ur de tre perspektiven -ekipagets rid- och utbildningsnivå, rörelseutvärdering och idrottspsykologiskt nuläge. Utifrån det bygger du och jag tillsammans en långsiktig plan framåt för att nå de mål och drömmar du har.

Har du en äldre eller skadad eller svår häst?

Du har kanske en äldre häst som du vill ska hålla hela vägen genom ålderdomen. Kanske har du en häst som är skadad eller precis har tillfrisknat. Du kan också ha en häst som är svår att rida och/eller hantera.

Strategisk plan

Träna regelbundet. Välj mellan 1ggr/v, 2 ggr/mån eller 1 ggr/mån beroende på bakgrundshistoria.) Vad vi gör:
  • Vi går igenom din häst historik och nuläge.
  • Om din häst fortfarande är konvalescent så kan du och jag börjar titta på lämpliga rehabövningar som du kan göra redan nu (på inrådan av veterinär eller vid veterinärs tillåtelse till aktivitet.)
  • Vid en friskförklarad häst lägger vi upp en långsiktig plan för uppbyggnad och fortsatt hållbar träning och utveckling.
  • Är din häst friskförklarad från skada eller är en svårare individ så bokar du in ett tillfälle med vår hästmassör.Planen innefattar också hur er träning ser ut till nästa tillfälle – Hur många pass, vilken typ av pass du rekommenderas göra, (inkl. vila) Foder och t.ex. utrustning diskuteras för att säkerställa att hästen får alla förutsättningar för en lyckad (p-)rehab.
För den äldre hästen görs liknande utvärdering och plan för hjälpa hästen behålla nuvarande hälsa och ofta förbättra densamma.

Övrigt:

En bokning med Succurros rekommenderade hästmassör samt foder- och utrustningskoll är viktiga delar i (P-)rehabkonceptet för få önskad och bestående förändringar för hästen. Söker du rehabstall för den (nyligen) veterinärvårdade hästen? Där du tryggt kan lämna hästen i kompetenta händer för bästa återhämtning och rehab efter skada och sjukdom? Där alla tillstånd är i ordning? Återkom hit! Inom kort kan du läsa mer här

De vanliga träningarna (flik 1) innehåller alltid lite från de andra två uppläggen beroende på ekipagets behov. Vill du ha mer av något så titta närmare på de andra två för inspiration. Kostnaden blir ofta densamma.


Hållbar ridning/träning är viktigt.

Skador är kostsamt
– både i tid och pengar.

Träna smart!
– utvecklingen kommer
men skadorna kan undvikas!


Jag har tränat ekipage i snart 30 år.

Jag har tränat hästar i alla skeenden i livet och utmaningar. Träningen läggs alltid upp utifrån individen och ibland ev. skadeproblematik eller andra utmaningar. Alla träningar sker alltid i dialog och samråd med dig – Vi är ett team.

Det finns många vägar och metoder till goda resultat
-Det är hästen som bestämmer vägen och hastigheten


Häst och ryttare ledsagas alltid pedagogiskt, systematiskt och individanpassat utifrån ett ekipageutvecklingsperspektiv.

Genom fokus på en skadefri, positiv, avspänd häst i balans skapas förutsättningarna för en framgångsrik utveckling genom hela livet. Med fysisk och mental utveckling av ryttaren ges hela ekipaget förutsättningar att nå de mål som de sätter. 

Mina träningsmetoder (klicka här)
Grunderna för all ridning oavsett disciplin finns mellan dessa fyra pärmar.

Grunden är den 6-gradiga utbildningsskalan.

Utöver det bygger mina träningar mycket på the positive riding system – ”det positiva ridsystemet”. Där ligger fokusering på en pusselbit i taget och begripliga övningar som häst och ryttare blir trygga att träna. Häst och ryttare ska förstå uppgiften, känna att de kan klara av den, att de har fysiska och mentala förutsättningar för uppgiften. Då kan vi hjälpa hästen att arbeta i balans och så också ryttaren.

Förtydligat kan sägas; är hästens (och ryttarens) kropp tillräckligt fysiskt stark och smidig? Är hästens psyke mentalt redo? Men också på vilken nivå är ekipagets kunskap och utbildning, för det avgör för hur vi vill att en uppgift genomförs. Det handlar också om att arbeta med ryttarens förståelse för uppgifterna i ridningen, hästen och samspelet däremellan. En självklar del är också hästens inlärning och fysiska och mentala utveckling i ridningens utmaningar. Hur förklarar vi med enkla, tydliga och vänliga medel för hästen vad vi önskar av den?

Det är viktigt för mig att jag kan förklara för dig vad jag vill att du ska göra.
– för om du inte förstår vad jag önskar att du ska göra, hur ska du då kunna förklara det för din häst?

Variation i dressyren

Med varierad och målinriktad dressyrträning får din häst ökad balans, lydnad, smidighet och styrka.
-Det ger dig en vältränad, harmonisk häst som är lätt att rida.
-Den blir lyhörd och känslig för hjälperna.
-Den blir lätt i handen och bär upp sig själv bakifrån.
-Gångarterna utvecklas därigenom. Över tid, blir de bara mer taktmässiga, energi- och uttrycksfulla.

Varierar denna träning dessutom med arbete över t.ex. bommar och andra uppsuttna och avsuttna övningar så utvecklas hästen ytterligare.

Jag skulle aldrig ge dig och din häst
en uppgift som jag inte tror att ni klarar av
.

…Och du, Kom ihåg att ha roligt också!

Läs mer om smart träning och klok träningsfilosofi här